FAQ Chiptuning

Chiptuning is het aanpassen van de motorsoftware met als doel om de motor krachtiger, zuiniger, soepeler en sneller te maken. De fabriekswaardes van de motorcomputer zijn vaak ingesteld op lage emissies en hebben zeer ruime marges in verband met wisselende omstandigheden in onder andere het klimaat, de brandstof en de kwaliteit van de smeermiddelen elders in de wereld. VAGdiagnose gebruikt deze marge om de motor meer trekkracht, vermogen en souplesse te geven. Bij Chiptuning wordt de bestaande motorsoftware zodanig aangepast dat de motor meer vermogen gaat leveren, zonder dat dit nadelige effecten heeft op de motor.

 

Wat kunnen wij u bieden op het gebied van chiptuning? VAGdiagnose levert op maat geschreven software van kwalitatief hoog niveau. Met een zorgvuldige en uitgebreide werkwijze staan we garant voor verfijnde resultaten en professionele chiptuning van uw auto.

Chiptuning is mogelijk wanneer het voertuig is voorzien van een elektronisch geregelde inspuiting en ontsteking die word bestuurd door een ECU (Electronic Control Unit).

 • OBD
  Dit is de meest veilige en gebruikelijke manier om de software uit de motorcomputer te halen. De gegevens worden doormiddel van de OBD (On-board diagnostics) poort uitgelezen en gewijzigd.
 • Bench
  Met Bench Mode kan de software direct worden uitgelezen vanuit de motorcomputer zonder dat deze hoeft te worden geopend. Voor dit proces dient de ECU uit de auto te worden gedemonteerd. Dit kost wat meer tijd in vergelijking met OBD-tuning.
 • Boot
  Soms is tuning niet zomaar mogelijk zonder de motorcomputer eerst te moeten ‘unlocken’. Dit betekent in veel gevallen dat de ECU moet worden geopend. Nadat de computer is vrij geschakeld kan de aangepaste data worden geschreven in de geheugen. 
 •  BDM

  Bepaalde type ECU’s zijn voorzien van een zogenoemde BDM (Background Debugging Mode) poort. Via deze poort kan de benodigde data direct vanuit de geheugen worden opgehaald. Om bij deze poort te komen moet de ECU worden geopend. In sommige gevallen is het ook nodig om bepaalde punten te solderen. Dit vereist verreweg het meeste tijd.

Afhankelijk van de motor heeft uw auto gemiddeld 25% meer koppel- en motorvermogen. Daarnaast kan de motor zuiniger worden bij een gelijkblijvende rijstijl. De resultaten zijn verschillend per merk, type auto en de motorisering. Door het motormanagement van uw auto te optimaliseren zal u tevens meer rijplezier met uw auto beleven.

Door middel van de configurator kunt u berekenen wat voor winst uw auto kan behalen!

Bij een gelijkblijvende rijstijl kan door optimalisatie van alle instellingen het verbruik lager uitvallen na chiptuning. Met name dieselmotoren laten in de praktijk een merkbare verbetering zien. Echter, wanneer constant gebruik wordt gemaakt van de toegenomen vermogen zal de auto logischerwijs meer gaan verbruiken.

Chiptuning is niet schadelijk voor de motor, mits dit goed wordt uitgevoerd. Een goede tuning haalt het maximale uit de capaciteit van uw motor zonder dat deze schade toericht. U kunt erop vertrouwen dat wij de meeste zorg besteden aan een op maat gemaakte tuning.

De gemiddelde dealer kan met hun diagnoseapparatuur niet gauw herkennen dat de auto is getuned. Om er zeker van te zijn kunnen wij bij bepaalde ECU’s de software zodanig aanpassen dat de chiptuning niet traceerbaar is. Echter kan men bij het het maken van een proefrit en het loggen van meetwaarden altijd herkennen dat de auto anders reageert.

Ja, dat is mogelijk. U kunt de motorsoftware op elk gewenst moment laten terugzetten naar de fabrieksinstellingen.