EGR klep

Exhaust Gas Recirculation

Het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) zit standaard op alle moderne diesel- en benzinemotoren met als doel om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te verminderen

Wat doet een EGR klep?

EGR staat voor Exhaust Gas Recirculation of ook wel uitlaatgasrecirculatie. De EGR-klep werkt door een afgemeten hoeveelheid uitlaatgassen terug de motor in te circuleren via het luchtinlaatsysteem, met als doel de emissiewaarden die de motor produceert te verlagen. Het probleem ontstaat bij het uitlaatgas dat teer- en koolstofafzettingen bevat. Dit gas wordt constant gerecirculeerd door de motor, wat na verloop van tijd een opeenhoping van viezigheid in het inlaatspruitstuk en de overige onderdelen in het motorblok veroorzaakt. Deze opeenhoping van teer- en koolstofafzetting zorgt er onder andere voor dat de recirculatieklep vastloopt en niet meer goed functioneert.

Wat doet een EGR koeler?

De EGR-koeler is ontworpen om de temperatuur van de uitlaatgassen te verlagen voordat deze weer in de motor worden teruggevoerd. Dit wordt gedaan om de inlaatluchttemperaturen zo laag mogelijk te houden. Hedendaagse Common Rail motoren hebben kleppen en solenoïdes op de koelers, evenals sensoren om de werking ervan te bewaken. Wanneer deze niet goed functioneren, kunnen foutcodes en waarschuwingssignalen worden geactiveerd. In het ergste geval kan de motor in de noodloop gaan, waardoor de auto zeer moeizaam en nauwelijks op gang kan komen. 

EGR uitschakelen in de motorsoftware

Helaas komt het regelmatig voor dat de EGR-klep het begeeft, de kosten voor het vervangen van dit systeem kunnen al gauw oplopen boven de €1000. Gelukkig is het mogelijk om het geheel uit de motorsoftware te verwijderen. Zo bespaart u niet alleen reparatiekosten, maar voorkomt u ook storingen in de toekomst. 

Nadat we het uitlaatgasrecirculatiesysteem in de motorsoftware hebben uitgeschakeld stopt de vervuiling in het motorblok en hoeft het systeem nooit meer vervangen of schoongemaakt te worden. Na de modificatie in de motorsoftware is het ook mogelijk om het uitlaatgasrecirculatiesysteem fysiek af te sluiten of af te doppen zonder dat dit storingen geeft in het motormanagement.

Speciaal voor de oudere type 1.9 TDI en 2.0TDI Pumpe-Düse motoren kunnen we tegelijkertijd ook de ‘hotstart-fix’ startcorrectie uitvoeren. Met deze modificatie slaan deze TDI motoren een stuk sneller aan bij het starten met een warme motor.

Daarnaast kunt u uiteraard ook kiezen voor het uitprogrammeren in combinatie met chiptuning. Het uitprogrammeren van de EGR nemen we dan kosteloos mee in de motorsoftware-optimalisatie. De motor wordt niet alleen minder vervuild maar presteert dan ook nog eens een stuk beter!

Vieze en verstopte EGR-klep, uitlaatgasrecirculatie systeem motor verwijderen

Kenmerken van een defect EGR systeem:

Nadelen van een defect EGR systeem:

Voordelen van het uitschrijven: