Roetfilter (DPF)

Diesel Particle Filter

Een roetfilter (DPF) is een filter dat kleine roetdeeltjes uit de uitlaatgassen haalt zodat de uitlaatgassen voldoen aan de eisen die door de EU zijn vastgesteld

Wat doet een roetfilter?

Alle moderne dieselvoertuigen vanaf 2006 zijn voorzien van een roetfilter (DPF/FAP). Een roetfilter zit in het uitlaatsysteem en is ontworpen om emissiewaarden te verminderen door roetdeeltjes van het uitlaatgas op te vangen. De filter raakt gemiddeld na 600 tot 1000 kilometer verzadigd met roet, dit wordt herkend door de drukverschil-sensor waarna een zogeheten regeneratie wordt geïnitieerd. De motorcomputer zorgt er voor dat er extra brandstof wordt ingespoten waardoor de temperatuur van het uitlaatgas tijdelijk wordt verhoogd tot wel 750°C, hierdoor verbrand het roet uit de filter. Dit noemen we regenereren, na dit proces is de filter leeg om opnieuw roetdeeltjes op te vangen.

Roetfilter functioneert niet goed?

Als de regeneratie niet goed functioneert, leidt dit tot een opeenhoping van roet met invloed op de prestaties en het brandstofverbruik. Over langere duur raakt de roetfilter verstopt. Dit brengt zeer dure reparaties met zich mee en kan zelfs schade aanrichten aan andere motorcomponenten zoals de injectoren of de  turbo. Een geblokkeerde roetfilter is ook potentieel gevaarlijk, het veroorzaakt oververhitting van het uitlaatsysteem met risico tot brandgevaar. Om verdere schade te voorkomen gaan de meeste moderne voertuigen over op het noodloop programma, waardoor de motorprestaties flink zullen worden beperkt.

Uitschakelen in de motorsoftware

In de praktijk komt het regelmatig voor dat de roetfilter niet goed functioneert of regenereert. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat de filter compleet is geblokkeerd waardoor de motor feitelijk niet meer kan ademen. Dit komt veelal door langdurig te rijden met defecte injectoren, een defecte druksensor of door het regelmatig rijden van korte afstanden. De kosten voor het  vervangen van de roetfilter kan al snel hoog oplopen. Een nieuwe filter kost gauw tussen de €800 en €1500 exclusief montage. 

Als permanente oplossing kunnen wij de roetfilter vakkundig verwijderen en definitief uitschrijven uit de motorsoftware. De DPF filter wordt door ons uitgeschakeld in de motorcomputer. Hierdoor heeft u geen last meer van storingen of een verstopte filter.

Het uitschrijven van de DPF gaat vaak samen met de EGR. Het uitprogrammeren van de EGR nemen we kosteloos mee in de softwareaanpassing.

Daarnaast kunt u uiteraard ook kiezen voor het uitprogrammeren in combinatie met chiptuning. De motor wordt niet alleen minder vervuild maar presteert dan ook nog eens een stuk beter!

DPF filter uitlaat vervuild uitschrijven verwijderen

Kenmerken van een verstopte DPF:

Nadelen van een verstopte DPF:

Voordelen van het verwijderen: